fa bejárati ajtó
 

 Fa bejárati ajtó csere az alábbi településeken

Acsa, Apaj,
Áporka, Bénye,
Bernecebaráti,Budajenő,
Ceglédbercel, Csemő,
Csobánka,Csomád
,Csörög,Csővár
,Dánszentmiklós,Dány
,Pánd,Páty
,Penc,Perbál,Perőcsény
,Péteri,Pilisborosjenő,
Pilisjászfalu,Pilisszántó
,Pilisszentiván,Pilisszentkereszt,
Pilisszentlászló,Pócsmegyer
,Pusztavacs,Pusztazámor
,Püspökhatvan,Püspökszilágy,
Rád,Remeteszőlős,
Sóskút,Szada,Csévharaszt,
Szentlőrinckáta,Szentmártonkáta,
Szigetbecse,Szigetcsép,
Szigetmonostor,Szigetszentmárton,
Szigetújfalu,Szokolya,
Sződ,Sződliget,Táborfalva,
Tahitótfalu,Tápióbicske,
Tápiógyörgye,Tápióság,
Tápiószőlős,Tatárszentgyörgy,
Telki,Tésa,Tinnye,
Tóalmás,Tök,Törtel,
Újhartyán,Újlengyel,
Újszilvás,Úri,Üröm,
Vácduka,Vácegres,
Váchartyán,Váckisújfalu,
Vácrátót,Vácszentlászló
,Vámosmikola,Vasad,
Verőce,Verseg,
Zebegény,Zsámbok

Minden a fa bejárati ajtókról

A fa bejárati ajtó hosszú történelme során számos fejlesztésen esett keresztül, melyek hatására napjainkban is az egyik legmeghatározóbb anyag a nyílászárók gyártásában. A technika fejlődésének köszönhetően idővel egyre tartósabbak, megbízhatóbbak lettek, ezért a modernebbnek számító műanyag vagy fém ajtóktól semmilyen szempontból sem maradnak el. A fa bejárati ajtó többféle kivitelben, formában és méretben készül, valamint szinte bármilyen épület esetében felhasználhatóak.

Fa bejárati ajtó elemek, tulajdonságok

A fa nyílászárók alapanyaga jól szigetel, emellett pedig tartós és látványos is. Felépítése egy fa keretből, valamint egy erre szerelt fából készült nyílóból áll. A bejárati ajtó vasalat megfelelő merevséget biztosít a szerkezet számára, valamint ezt teszi lehetővé a bejárati ajtó kilincs mozgatását, valamint a zár használatát is. A bejárati ajtó vasalat minősége nagymértékben befolyásolja a nyílászáró élettartamát, valamint az ajtó biztonságát. Otthonunk hatékony védelmét az ajtó egy 5 pontos biztonsági zárral biztosítja.

A fa bejárati ajtó szigetelése hozzájárul otthonunk melegen tartásához, valamint a kintről érkező zajok erejének csökkentéséhez. Ennek köszönhetően az épület fűtéséhez kevesebb energia lesz szükséges, valamint a környező forgalom zaja sem zavarja majd az otthon eltöltött időnket. Az ajtó hangszigetelés hatékonysága a gyártáshoz használt faanyag vastagsága, valamint felhasznált üvegezésnek a függvénye. Az üvegezett fa bejárati ajtó a régebbi, hagyományos üvegezés helyett már hőszigetelt üveg felhasználásával készül.

Bejárati ajtók üvegezése, hőszigetelt üveg

A hőszigetelt üvegezés általában két üvegtáblából épül fel, melyeket távtartókkal rögzítenek egymáshoz a megfelelő távolság eléréséhez. Az üveglapok között 16 milliméteres tér található, ezt a rést rossz hővezetésű védőgázzal töltik fel, mely általában argon, vagy pedig kripton gáz. A kívül található külső oldala lágyfém bevonattal van ellátva, amely az üvegházhatás elkerülésének esélyét csökkenti.

A szerkezet egy párazáró szigeteléssel kerül ellátásra, amely nem csak benntartja az üvegek közé töltött védőgázokat, de a pára bejutását is akadályozza. Azoknál az ablakoknál, ahol az üvegrétegek között pára jelenik meg, ez a szigetelés sérült, a védőgáz pedig távozott a szerkezetből. Az ablak szigetelése a védőgáz nélkül sokkal gyengébb, így ilyenkor az üvegezés cseréjére, javítására van szükség.

A kétrétegű üvegezéssel ellátott fa bejárati ajtók mellett akár háromrétegű nyílászárót is választhatunk, ami még tovább növeli az ajtó hőszigetelő képességét. A háromrétegű hőszigetelt üveggel felszerelt bejárati ajtók a manapság egyre jobban terjedő passzívházaknál kerülnek felhasználásra.

Ezeket az ajtókat az esetek többségében hagyományos épületeknél is használhatjuk, ahol a falak vastagsága megfelel. A háromrétegű hőszigetelt üvegezés jelentősen megnöveli a szerkezet tömegét, ezért vastagabb nyílászáró készítése szükséges.

Legnépszerűbb bejárati ajtó üveg minták, típusok

A bejárati ajtó üvegezése általában családi házaknál, üzleteknél jellemző. Az ajtó üvegfelületei szabad kilátást biztosítanak a felhasználó számára, valamint a helység természetes megvilágítását is lehetővé teszi. A különböző bejárati ajtó üveg minták, színek, valamint kialakítások változatos, és nem utolsó sorban látványos külsőt biztosítanak a nyílászáró számára. A legnépszerűbb üvegtípusok közé tartoznak a katedrál, reflexiós, savmart, valamint a homokfújt felületű üvegek. A kiválasztott üvegezés nem csak az ajtó nyílóiba kerülhet beépítésre. A felül vagy oldal világítóval ellátott, valamint a nyitható ablakokkal felszerelt bejárati ajtók szintén elláthatóak a kiválasztott üvegtípussal.

Miből és hogyan történik a fa ajtó gyártás?

Az ajtó gyártás rengeteget fejlődött az évszázadok alatt. A technika fejlődésének köszönhetően egyre újabb, jobb, tartósabb, valamint nem utolsó sorban biztonságosabb fa ajtók készültek. A mai modern fa bejárati ajtók gyártása többféle faanyagból is lehetséges, a különböző fafajták kiválasztásának egyik feltétele, hogy alkalmasak legyenek kültéri használatra.

Ez kiemelten fontos, mivel a legtöbb épülettípus esetében az ajtó külső oldala folyamatosan ki lesz majd téve az időjárás hatásainak, így a nem megfelelő típusú és kezelésű faanyag könnyedén és gyorsan tönkremehet. A nedvesség hatására a nem megfelelő módon kezelt, valamint gondozott fa bejárati ajtók elvetemedhetnek, felületük pedig csúnya lesz. A vetemedett ajtó nem csak rosszul záródik, de használatuk is folyamatos nehézséget okoz majd.

A minőségi fa bejárati ajtók gyártása

Az ajtó gyártás egyik legfontosabb lépése a jó minőségű alapanyagok beszerzése, felhasználása. A bejárati ajtók fából való elkészítése elsősorban megfelelően előkészített és szárított faanyagot igényel. A gyártáshoz alapanyagként használt fákat a kivágást követően készítik elő a további felhasználásra. A kivágott fákat feldarabolják és szárítják a megfelelő méret és minőség eléréséhez. A nem megfelelően szárított és kezelt faanyag gyakran, valamint rövid időn belül problémákat okozhat.

Ajtó készítés és az ahhoz használt faanyagok előállítása

Az ajtó készítés hossztoldással készített, valamint toldás nélküli faanyag felhasználásával is történhet. A hossztoldással előállított faanyag készítése során az anyagból eltávolításra kerülnek a hibás vagy csúnya részek, valamint a görcsök. A szép és hibátlan darabok összedolgozásra kerülnek, így megfelelő hosszúságú, valamint szép és hibátlan felületű faanyag keletkezik. A toldások az ajtó és a kerete felületén alig, vagy pedig egyáltalán nem látszódnak majd, így az összetoldott darabokból álló faanyag sokkal esztétikusabb látványt nyújt majd.

Azok számára, akik nem szeretnék, hogy az ajtó hossztoldással előállított faanyagból készüljön, a toldás nélküli faanyagból gyártott fa bejárati ajtókat javasoljuk. A toldásnélküli faanyag ára viszont magasabb, mert a megfelelő méretű, emellett hibátlan és szép felületű faanyag ritkaságnak számít. Viszonyt ezért a felárért cserébe megszakítások nélkül élvezhetjük a fa mintázatát az ajtó felületén.

Rétegragasztott faanyag használata

A fából történő ajtógyártás régebben sok gondot okozott későbbi használóinak, ez általában a vetemedésnek volt köszönhető. Az ajtó vetemedése több okból is történhet, melyek közül a leggyakoribb a nem megfelelő módon vagy nem megfelelő ideig szárított faanyag. Mivel a fa élő anyag, így a kivágást és a felhasználást követően változhat, mely általában vetemedést okoz. Ennek a problémának a kiküszöböléséhez rétegragasztott faanyagot használnak. A rétegragasztás során a megfelelő vastagság eléréséhez több rétegnyi fát ragasztanak össze, melyek még nagyobb szerkezeti szilárdságot eredményeznek majd az ajtó számára.

Szabványméretű vagy egyedi méretű bejárati ajtó gyártása

A bejárati ajtók méretét elsősorban a régi meglévő, valamint az újonnan kialakított falnyílás határozza meg. Régebbi építésű házaknál, panellakásoknál, valamint társasházaknál általában egyedi méretű fa bejárati ajtó gyártására van szükség. A régi panellakások 3 féle szabvány alapján készültek, ezért furcsának tűnhet, hogy egyedi gyártású nyílászárókra van szükség. A mai szabványméret már nem egyezik meg a régiekkel, ezért szükség az egyedi méretű bejárati ajtó esetek többségében.  

A bejárati ajtó egyedi méretben történő gyártása általában kicsit több időt vesz igénybe, mivel nem gyártják őket nagy számban. A hosszabb gyártási idő mellett kis mértékben drágábbak is, ám ezért cserébe kisebb nagyobb módosítások, valamint egyéni igények is megvalósíthatóak. Mivel a bejárati ajtókat nem 1-2 évre vásároljuk, az árkülönbség elhanyagolható azért cserébe, hogy egy egyedi, saját ízlés szerint kialakított ajtón keresztül juthassunk be otthonunkba. A bejárati ajtók fából elkészítve nem csak természetes felület nyújthatnak számunkra, de egy kiválasztott színnel is elláthatóak.

A szabványméretű gyártás újabb építésű házaknál, lakásoknál kerül leggyakrabban felhasználásra, ám gyakran előfordul, hogy a régebbi épületek falnyílásainak mérete megegyezik a ma használt szabványokéval. A szabványméretű fa bejárati ajtókat folyamatosan gyártják, a nagy számban történő gyártásnak köszönhetően sokszor akár raktárról is beszerezhetőek. Gyártásuk a tömeges termelésnek köszönhetően jelentősen kevesebb időt vesz igénybe, valamint olcsóbb is. Az újabb építésű társasházak, valamint sok esetben a családi házak falnyílásai is szabványméretűek, így ezeknél az épületeknél egyszerűen és probléma mentesen beépíthetőek.

Legyen szó bármilyen nyílászáróról, egyediről vagy szabványméretben készültről, a pontos méretek rögzítését általában egy helyszíni felmérés során végezzük. Az bejárati ajtó tokkal együtt kerül lemérésre, valamint a falnyílás belső méreteit is rögzítjük a helyszínen, így az ajtó gyártás méretre pontosan történhet majd.

Fa bejárati ajtó leggyakoribb szabványméretei

Az ajtó méretek az előre kialakított falnyílás mérete szerint változnak. A modern nyílászárók a ma használt szabványok méreteinek megfelelően készülnek, így a megfelelő méretű falnyílás esetén problémamentesen építhetőek be.  A leggyakrabban használt fa bejárati ajtó méretek 100x210, 140x210, 90x210, milliméteres méretben készülnek, melyek fa bejárati ajtó, valamint egyéb anyagú ajtók esetében is érvényesek. Tehát amennyiben az épületben kialakított falnyílás, vagy pedig a régi, meglévő nyílászárónk mérete egyezik ezekkel a méretekkel, vagy a többi szabványmérettel, akkor nincs feltétlen szükségünk egyedi méretű ajtó készítésére.

Fa ajtó típusok, milyen ajtókból választhatunk

A fa ajtó típusok számtalan formában és méretben léteznek, emellett pedig többféle kivitelben is gyártják őket. A különböző ajtó modellek sokféle felhasználási lehetőséget tesznek lehetővé. A fa bejárati ajtók mellett további anyagokból is lehetséges a nyílászárók előállítása, melyek azonos, vagy akár eltérő feladatot is elláthatnak. Családi házak, lakások esetében a legfontosabb szempont a biztonság, valamint a hőszigetelés. A régebbi típusnak számító gerébtokos ajtó, pallótokos ajtó helyére egy modern kialakítású, jó minőségű fa bejárati ajtó látja el a különböző védelmi feladatokat.

A borovi fenyő bejárati ajtó a legnépszerűbb manapság, de számos egyéb lehetőség is adott, ha fából szeretnénk otthonunk, lakásunk bejárati ajtaját kiválasztani. A borovi bejárati ajtó sárgás, vöröses árnyalata, egyedi mintázata pedig kellemes látványt biztosít az ajtó számára. A borovi fenyőből készült fa bejárati ajtók masszívak, képesek elviselni a mindennapi használatot hosszú időn keresztül, valamint az kiválóan alkalmasak kültéri használatra is.

A borovi ajtó felülete a megfelelő felületkezelésnek köszönhetően hosszú távú védelmet nyújt az ajtó számára. Ezt a felületkezelést a gyártás során végzik, melyek védelmet nyújtanak az ajtó számára a nedvesség, gombák, vagy rovarok okozta károktól. Ezt követően az ajtó felülete lazúros kezelést, vagy pedig festést kap attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.

A lazúros kezelés kiemeli a fa természetes mintázatát, a kiválasztott árnyalat pedig még szebb, egyedibb hatást kelt az ajtón. Ha a fa erezete helyett egy nekünk tetsző színt szeretnénk látni, akkor az ajtót a gyártás során festékkel fedik majd be. A gyakorinak számító barna vagy fehér ajtó mellett egyéb színek kiválasztása is lehetséges. Habár egy fehér fa bejárati ajtó is szép és látványos, de ilyenkor részben elveszítjük a fa bejárati ajtó egyik legelőnyösebb tulajdonságát, még pedig az egyediségét. Nagyon népszerű az emberek körében a fehér szín mellett aranytölgy színű bejárati ajtó, valamint a modern hatást kölcsönző szürke bejárati ajtó is.

Hőszigetelt bejárati ajtó borovi fenyőből

A hőszigetelt bejárati ajtók megakadályozzák, hogy az ajtó mellett, valamint az ajtó felületén keresztül nagy mennyiségű hő energia távozzon az épületből, vagy a lakásból. A fa nagyon jó hőszigetelő anyagnak számít, ám a bejárati ajtó további hőszigetelő eszközöket igényel a még nagyobb hatékonyság eléréséhez.

A tökéletes záródáshoz gumiszigetelés szükséges. A dupla gumiszigetelés az ajtó kerete, valamint a nyílója között kerül felszerelésre. A két-két gumicsík az ajtó záródásakor összenyomódik, ezzel állva állja a levegőnek. Ezzel megszüntethetjük a bejárati ajtó apró hézagjait a kerete mellett, ami gyakran kellemetlen huzatot okozott.

Lakások esetében általában tömör kialakítású fa ajtók kerülnek kiválasztásra, így ezek nem kerülnek felszerelésre üvegezéssel. Az ajtó jó hő és hangszigetelését maga a faanyag biztosítja. Az üvegezéssel felszerelt fa ajtók családi házakra, üzletek, hivatalok valamint egyéb kültéri bejárati ajtót igénylő épületek esetében javasoltak. A hőszigetelt üvegezésnek köszönhetően megakadályozható hogy otthonunk a nyílászáró üvegfelületén keresztül hűljön le. A hőszigetelt üvegezés két illetve három 4mm vastag üveglapból áll, közéjük pedig védőgázt töltenek.

A hőszigetelt üvegezés elkészítése többféle üvegtípusból is lehetséges, osztott bejárati ajtók esetében az üvegtábla több kisebb méretű üvegből áll össze. Természetesen lehetőségünk van álosztókkal felszerelt üvegfelületek kialakítására is, ezeknél egy nagyméretű üvegtábla kerül beszerelésre, melyet álosztókkal tehetünk még látványosabbá.

Felül és oldal világítós bejárati ajtó borovi fenyőből

A felül vagy oldal világítós ajtók egy és kétajtós bejárati ajtóknál is kialakíthatóak, amennyiben a falnyílás mérete megfelelő hozzá. Ezek az oldal világítók az ajtószárny mellett egy, vagy pedig mindkét oldalon elhelyezhetőek. Kialakításuk szerint fix üvegekkel, vagy akár nyitható ablakokkal is kiegészíthetőek. Előbbi kizárólag a természetes megvilágítást, valamint vonzó külsőt ad az ajtónak, utóbbi pedig a helység szellőztetésére is használható, így nem kell kinyitnunk ilyenkor az ajtót. Az oldalvilágítók biztonsági ráccsal, valamint szúnyoghálóval is felszerelhetőek, akár hosszabb időn keresztül is szellőzethetünk, anélkül hogy a rovarok ellepnénk otthonunkat.

A felülvilágítós fa bejárati ajtó a nagyobb belmagasságú otthonok számára ideális. Az oldalvilágítókkal ellentétben ezeken nem látnak majd be a járó kelők az épületbe, így akár víztiszta üveget is választhatunk. Az felülvilágító fix kialakítással kizárólag fényt enged be a helységbe, de itt is van lehetőség a nyitható kivitelre. A nagy magasság miatt a hagyományos kilinccsel történő használat nehézségekkel járna, így ezek nyitását és zárását távnyitókkal végezhetjük, melyek kényelmesen elérhető magasságban kerülnek felszerelésre.

Hangszigetelt bejárati ajtó

A hangszigetelt bejárati ajtó, hanggátló ajtó feladata hogy a számunkra zavaróan ható kintről érkező zajok kevésbé gyakoroljanak hatást ránk, vagy a családunkra. A hangszigetelés szintén fontos szempont a bejárati ajtók készítésénél. Családi házak esetében az utcai forgalom, a különböző kerti gépek vagy szerszámok, eszközök hangja lehet zavaró, melyet megy megfelelően szigetelő ajtó jelentősen lecsökkenthet.

Társasházak, panelházi lakások esetében a lépcsőházi zajok a legzavaróbbak a lakók számára, melynek csökkentésére kiváló választás egy megfelelően szigetelő tömörfa bejárati ajtó. Ezek a nyílászárók a lépcsőn közlekedő emberek lépéseinek, valamint a beszélgetések hangját is hatékonyan képesek csökkenteni.

A családi házak esetében általában üvegezett bejárati ajtók kerülnek felszerelésre, melyek az előnyös megjelenés és hőszigetelés mellett hatékonyan távol tartják a zavaró hangok nagy részét is. A régebbi ajtó üvegezések hagyományos, egy rétegű üvegből készültek, melyek a hangok hatására rezonáltak is.

Ezek nem hogy csökkentették volna a kintről érkező hangokat, de sokszor még erősítettek is rajtuk. A két vagy több üvegréteg, valamint a köztük található gáz megakadályozza az üveg rezonálását, valamint nagymértékben csökkenti a zajokat.

Hová és hogyan történik a fa bejárati ajtó beépítés

A fa bejárati ajtó beépítése bármilyen épülettípus vagy lakás esetében elvégezhető. A fa nyílászárók gyártását és kialakítását a mai modern elvárások alapján végzik, mely a klasszikus megjelenéssel kombinálva kiváló bejárati ajtót biztosít családi házak, üzletek, lakások vagy külső épületek számára. Az ajtócsere elvégzése számos indokkal történhet, melyek közül a leggyakoribb az épület modernizálása. Az ajtó ablak csere segítségével a régi nyílászárók helyére korszerűbbek kerülnek, amik jobban szigetelnek, szebbek, valamint megfelelően működnek.

Mi történik a fa bejárati ajtó beépítés előtt?

Az ajtó csere során a régi, nehezen használható bejárati ajtónk helyére egy egyszerűen használható, korszerű és hatékony nyílászáró beépítése történik. Ennek végrehajtásához az esetek többségében a régi szerkezet kibontására van szükség, mivel annak helyére történik az új bejárati ajtó beszerelése. A megfelelő nyílászáró kiválasztását, valamint legyártását megelőzően egy helyszíni felmérés szükséges, melyet kollégánk a helyszínre érkezve végez majd el.

A rögzített paraméterek, valamint a fa ajtóval kapcsolatos igényeink rögzítését követően megkezdődhet a nyílászáró legyártása. A gyártást követően a szerkezet kiszállításra kerül, majd pedig a régi ajtó kibontását követően megtörténhet a bejárati ajtó csere. A bontás, valamint a bejárati ajtó beszereléssel együtt általában néhány órát vesz igénybe.

A fa bejárati ajtó beépítése

A gyártást követően egy mindkét fél számára megfelelő időpontban az új nyílászáró kiszállításra kerül, és megkezdődhet az ajtó cseréje. Az ajtó beszerelés előtt szükséges a régi szerkezet kibontása, valamint a falnyílás előkészítése. A bejárati ajtó kibontását a régi ajtó szárnyainak eltávolításával kezdjük, majd ezt követően az ajtó kerete több ponton elvágásra kerül. A vágások mentén a fa keretet darabjai óvatos feszegetéssel távolítjuk el, mellyel sok esetben minimálisra csökkenthetjük a falak sérülését.

A régi bejárati ajtó kibontása

A bontás során falnyílás valamint az ajtó körüli falrész szinte minden esetben megsérül kisebb nagyobb mértékben, de némi odafigyeléssel általában ennek mértéke minimálisra csökkenthető. A beépítést követően a falsérülések javítása minden esetben szükséges, a művelet kőműves vagy gipszkartonos munkát igényel. Ezeket a javításokat előzetes megbeszélés alapján mi is elvégezhetjük, így csak a helység újrafestésére, burkolására, vagy pedig tapétázására lesz szükség.

Az új bejárati ajtó előkészítése és beépítése

Miután a régi ajtókeret összes darabja eltávolításra került, szükség van egy alapos portalanításra, valamint a törmelék eltakarításra. A falnyílás előkészítését követően az új ajtókeretet a rögzítési pontjainál előfúrjuk. A bejárati ajtó kerete elhelyezésre kerül a falnyílásban, a beépítés ezen pontján még csak fa, illetve műanyag ékek segítségével kerül rögzítésre. A végleges rögzítés előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a keret vízszintesen, valamint függőlegesen is tökéletesen van elhelyezve. Miután többször is leellenőriztük, csavarok segítségével véglegesen is rögzíthetjük a fa keretet a falnyíláshoz.

A rögzítést követően az ajtó szárnyait, valamint a kilincset is felszereljük, majd pedig Pur habbal töltjük fel az ajtókeret és a falnyílás között található vékony hézagot. A száradást követően a felesleges Pur hab levágásra kerül, ezután fa takaróelemekkel fedjük be a hézagot. Az ehhez használt lecek színe megegyezik majd az ajtóéval, így egységes, szép hatást érhetünk el.

Az ajtócserét követő beállítások és javítások

A bejárati ajtó nehézségektől mentes használatát egy finombeállítással érhetjük el, mely a beépítés utolsó lépése. A műveleteket követően sor kerülhet a bontás során keletkezett falsérülések kijavítására is. A bontási sérülések sajnos elkerülhetetlenek, mértéküket a vakolat réteg vastagsága, valamint korábbi sérülések is megszabhatják. A téglaépületek esetében vastag vakolatréteg található a falakon, így nagyobb az esélye a falak sérülésének. A panellakások esetében a beton elemeken található vakolatréteg sokkal vékonyabb, így általában minimális mértékű a falsérülés.

Miért vannak kültéri ajtók és beltéri ajtók?

A szórólapokat nézve, vagy pedig az internetet böngészve gyakran találkozhatunk olyan megnevezésekkel, mint a kültéri fa ajtó, külső bejárati ajtó, valamint beltéri bejárati ajtó. Ezek a megnevezések gyakran összezavarhatják a bejárati ajtó cseréjét tervező embereket, akikben további kérdések is felmerülhetnek.

Külső bejárati ajtó

A külső bejárati ajtó az épületbe való bejutást, kijutást, valamint a teljes épület védelmét biztosítja a használói számára. Ezek a bejárati ajtók kültéri használatra vannak tervezve, családi házak, üzletek, hivatalok, vagy pedig társasházak porta ajtójaként kerülnek felhasználásra. Ennek megfelelően a biztonság, valamint hang és hőszigetelés mellett a megfelelő felületkezelés is szükséges az ajtó gyártása során. Az utóbbi főként a kültéri fa ajtók esetében nagyon fontos, mivel a nem megfelelő kezelésű fa rövid időn belül tönkremehet, főként a felületüket érő időjárási hatások által.

A külső fa bejárati ajtó felülete rendszeres elázhat, párásodik, valamint ki van téve a gombák és rovarok veszélyének. A fa nyílászárók megfelelő felületkezelését a gyártás során végzik el, a végső összeszerelést megelőzően, így a nyílászáró teljes felülete megkapja a szükséges védelmet. Ezt a védelmet mindenképpen érdemes majd 7-8 évente megújítani, mellyel az ajtó állapotát akár hosszú évtizedeken át megőrizhetjük. Ezért ha fa kültéri bejárati ajtó kiválasztása mellett döntünk, mindenképpen felületkezelt nyílászárót válasszunk.

Beltéri bejárati ajtók

A beltéri bejárati ajtó, mint neve is mutatja, az épület belső tereiben kerül beépítésre. Ezek általában társasházi, vagy panelházi lakások bejárati ajtóiként szolgálnak. Ezeknek felülete nincs kitéve közvetlenül az időjárás hatásainak, így kevésbé érzékenyek ezekre a hatásokra. A beltéri bejárati ajtók általában tömör kivitelűek, így üvegezés sem kerül beépítésre. A beltéri nyílászárók elsődleges feladata szintén a lakás biztonsága és védelme, de emellett nagyon fontos a megfelelő hangszigetelés mellett a hőszigetelés is.

A hőszigetelés elsősorban a lépcsőházban található portaajtó rendszeres használata, mely a hideg hónapokban rendszeresen hűti a helységet. Egy jó hőszigetelésű ajtó viszont meggátolja, hogy otthonunk melege a lépcsőházba távozzon. A beltéri használatra bármilyen anyagú vagy kivitelű bejárati ajtó alkalmas, így a műanyag és fa nyílászárók mellett akár acél biztonsági ajtók is használhatóak, melyeket kifejezetten beltéri használtra találtak ki.

Kétszárnyú ajtó előnyei és funkciói

Nagyobb méretű, szélesebb falnyílások esetében lehetőségünk van akár egy kétszárnyú bejárati ajtó beépítésére is. A kétszárnyú ajtó méretei akár nagyobb méretű tárgyak, bútorok vagy eszközök könnyű mozgatását is lehetővé teszik. Ez szekrények vagy ágyak valamint nagyobb használati tárgyak vásárlása vagy cseréje során hatalmas segítség lehet, mivel a mozgatásuk során sokkal több hely áll rendelkezésünkre.

Ennek a mozgatott tárgyak, valamint maga az ajtó felülete is kevésbé fog sérülni a művelet során. A kétszárnyú kültéri ajtó esetében egy elsődleges, valamint egy másodlagos szárnyról beszélünk. A kilincs, valamint a zárszerkezet az elsődleges ajtón található. Ezt a szárnyat használjuk a mindennapi közlekedésre. A másodlagos szárny nyitását az ajtó belső élein található karokkal végezzük, melyhez az elsődleges szárny nyitása után férünk hozzá.

A kétszárnyú bejárati ajtóknak két fajtája létezik, név szerint a szimmetrikus, illetve az aszimmetrikus. A szimmetrikus kétszárnyú bejárati ajtó két egyforma méretű szárnnyal van felszerelve. Az aszimmetrikus ajtók ezzel szemben egy teljes méretű nyílóból, valamint egy keskenyebb kiegészítő szárnyból áll.

A kétszárnyú bejárati ajtó fa, műanyag, vagy alumínium felhasználásával is készülhet, de a fa ajtók számítanak a legnépszerűbbnek. A bejárati ajtó kétszárnyú kivitelének köszönhetően sokkal látványosabb, a megnövelt üvegfelületek még több fényt engednek át, valamint nagy méretüknek köszönhetően megkönnyíthetik a mindennapokat.

A kétszárnyú fa bejárati ajtó gyártása több féle fafajtából is lehetséges, ehhez általában a lucfenyőt, illetve a borovi fenyőt használják. A kétszárnyú fa bejárati ajtó árak mértéke az ajtó mérete, a felhasznált alapanyag, a felületkezelés, valamint az egyéb kiegészítők függvénye. Egy hagyományos, egyszárnyú ajtóhoz képest természetesen drágább az előállításuk, elsősorban amiatt, hogy sokkal több fa és üveg kell a legyártásukhoz.

Dupla ajtók, parasztajtók

A dupla ajtók, ismertebb nevükön parasztajtók legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy dupla ajtószárnyakkal van felszerelve.  Fő felhasználási területek a régi időket idéző parasztházak, melyeknek az egyik legmeghatározóbb eleme. A parasztajtók a hagyományos bejárati ajtókkal ellentétben nem egy, hanem dupla ajtószárnyakkal van ellátva. Ezek egymással ellentétes irányban nyílnak használatkor. A dupla ajtó egyszárnyas, illetve kétszárnyas kivitelben is létezik, melyek 2 vagy 4 ajtószárnnyal vannak ellátva. A régebbi gyártású dupla bejárati ajtók a két szárnyat, valamint az azok közti légteret használták a hőszigetelés javítására, de az épület védelmében is fontos feladatot láttak el.

A kétszárnyas parasztajtók a nagyobb méretű falnyílások esetén voltak használhatóak. A hagyományos ajtókhoz hasonlóan ezekből is létezik szimmetrikus, illetve aszimmetrikus. Az aszimmetrikus kivitelű kétszárnyas parasztajtók esetében egy normális méretű elsődleges nyílóval, valamint egy keskenyebb, kiegészítő szárnnyal van felszerelve a nyílászáró.

A bejárati ajtó dupla szárnya közül a belül található általában üvegezéssel is el van látva, amely kilátást, valamint természetes fényt biztosít használója számára. A kívül elhelyezett ajtószárnyak régen tömör kivitelben készültek, ám lehetőségünk van azokat is hőszigetelt üveggel felszerelni.

Egy mai dupla szárnyas bejárati ajtó a klasszikus külsőt ötvözi a modern technikával. Az ilyen kivitelben készült fa bejárati ajtó rétegragasztással előállított, hossztoldott vagy toldásoktól mentes faanyagból készül, melyek tartósak, ellenállóak az időjárás hatásaival szemben, valamint a vetemedésre sem hajlamosak.

Milyen fa ajtók szerelhetők panellakásokba?

A panellakások nagy számban találhatóak meg országunkban, főként a fővárosban, valamint a vidéki nagyvárosokban jellemzőek. A panelházak többféle szabvány szerint készültek, így kisebb nagyobb mértékben eltérnek egymástól. A különböző lakásokat lépcsőházak választják el egymástól, az épületekbe pedig egy lakótelepi bejárati ajtó, vagy porta ajtó segítségével léphetünk be.

Az önálló lakásokba történő bejutást, valamint az otthonok védelmét lépcsőházi bejárati ajtó biztosítja. A lépcsőházi elnevezés itt inkább az elhelyezkedésre utal, mint az ajtó felépítésére. A lakás védelme mellett a hőszigetelés, valamint a hangszigetelés is szerves részét képzi az ajtó feladatainak. A szigetelés szerepe a porta ajtó rendszeres használata miatt történő lehűlés, valamint a lépcsőházi közlekedés zajainak távol tartása. Ezen tulajdonságok nélkül otthonunk rengeteg energiát veszítene, valamint sokkal zajosabb lenne.

A panel bejárati ajtó gyártása többféle alapanyagból is lehetséges, így műanyag, alumínium, illetve acél biztonsági ajtók mellett a különböző fából készült bejárati ajtók is felhasználhatóak. A legnépszerűbb fafajták közé tartozik a borovi fenyő, lucfenyő, illetve a tölgy. Ezek közül a borovi fenyő kerül felhasználásra a legnagyobb számban. Mivel a panellakás bejárati ajtó nincs kitéve a környezeti hatásoknak, akár natúr faajtók használata is lehetséges, bár a felületkezelés által sokkal szebb, valamint tartósabb hatás érhető el.

Az ajtócsere segítségével régebbi, rosszul záródó, valamint elhasznált nyílászárónk helyére egy mai igényeknek megfelelő, vadonatúj lépcsőházi bejárati ajtó kerül beszerelésre. A beépítés során a régi ajtó leszerelésre, a hozzá tartozó keret pedig kibontásra kerül. A bejárati ajtó panellakásba történő beépítésekor a falak csak minimálisan sérülnek, így a cserét követően jóval kisebb méretű falsérülés várható, mint a téglaépületek esetében.

Miért előnyös az üveges ajtó az üveg nélkülivel szemben?

Az ajtó üvegezése számos előnnyel ruházza fel a bejárati ajtót. Egy tömör faajtó nagyon szép látványt nyújt kintről, illetve bentről nézve is. A lazúrral kezelt fa ajtók kiemelik, és még szebbé teszik az ajtó felületén található mintákat. A fa természetes mintájánál még látványosabb hatást érhetünk el, ha üvegezett ajtót válaszunk otthonunk számára.

Az ajtó ebben az esetben sem fog rosszabbul szigetelni, mivel hőszigetelt üvegtáblák kerülnek majd beépítésre. Erre kiválóan alkalmas a hagyományos külsejű víztiszta üveg, de ha valami még látványosabbra vágyunk, a savmart, homok fúvott, valamint a különböző mintával ellátott színes üvegek is rendelkezésünkre állnak.

Az ajtó üvegfelületei fényt biztosítanak az előszoba vagy a nappali számára, mely ezáltal tágasabb, légiesebb érzést kelt majd. A bejárati ajtó üveges kialakítás kisebb nagyobb mértékben kilátást is biztosít számunkra, így ajtó nyitás előtt megnézhetjük, hogy ki is érkezik hozzánk. Az üvegezett fa ajtó egy nagyobb méretű, illetve több kisebb méretű üvegből elkészíthető, így számos lehetőség áll rendelkezésünkre a kiválasztás során.

Ablakos bejárati ajtó borovi fenyőből

A fa bejárati ajtó nyílója egy nyitható ablakkal van ellátva. Ez az ablak több funkciót is elláthat. Az ajtón található ablak zárt állapotban kizárólag természetes megvilágításért, valamint a kilátásért felelős. Az ablak nyitásával az könnyedén és egyszerűen szellőztethetjük a helységet, akár egy kulcsra zárt ajtó esetében is.

Amennyiben számunkra ismeretlen látogató érkezik, nem szükséges kinyitnunk a bejárati ajtót, hogy beszéljünk vele. Az ablakszárny kinyitásával anélkül intézhetjük a legtöbb ügyet, hogy ajtót nyitnánk számukra. Az ablakos fa bejárati ajtó nyílója többféle méretben elkészíthető. A nagyobb méretű ablaknyílók esetében a bejárati ajtót akár biztonsági ráccsal is elláthatjuk, megakadályozva vagy megnehezítve a betörők dolgát.

Tele üveges bejárati ajtó


A tele üveges bejárati ajtó, mint ahogy a neve is mutatja, egy nagyméretű üvegtáblával van felszerelve, körülötte pedig fából készült keret található. Ezek az ajtók a nagyméretű, egybefüggő üvegtáblának köszönhetően nagy mennyiségű természetes fényt képesek átengedni, melyek tágasabb érzést, valamint jobb közérzetet teremtenek az előszobában, nappaliban. 

A teli üveges bejárati kétszárnyas kivitelben is elérhető, melyek még tovább fokozzák a fent említett hatást. A bejárati ajtó üveges kivitele nagyon látványos hatást kelt, a hőszigetelt üvegtáblák emellett hozzájárulnak az ajtó megfelelő hő, valamint hangszigeteléséhez is. Ezek az üvegfelületek a méretük és kialakításuk miatt fix kivitelűek, így nyitásuk nem lehetséges.


Mennyibe kerül egy bejárati ajtó?


A fa bejárati ajtó ára több szempont alapján változhat. A számos különböző kivitel más és más kialakítást, valamint alapanyagot igényel. Az árat befolyásoló legfontosabb tényezők közé tartozik a gyártáshoz használt fa fajtája, a zárak és biztonsági eszközök típusa és száma, valamint a beépített üvegezés, vagy nyílászárók megléte vagy mérete. A nagyobb méretű, szélesebb falnyílások kétszárnyas fa bejárati ajtók beépítését is lehetővé teszik, melyeket oldalvilágítókkal, valamint felülvilágítóval is kiválaszthatunk.

A nagyobb méretű ajtók, a többszárnyas kivitel, valamint a nagyméretű üvegezések anyaga és beszerelése természetesen nagyobb költséggel járhat. A fa bejárati ajtó felülete, főként a kültéri típusoké felületkezelést is igényel, melynek költsége elsősorban az ajtó méretétől függ. A hagyományos ajtókhoz képest drágábbak az íves, vagy egyéb formájú bejárati ajtók is, mivel ezek elkészítése és beszerelése több időt igényel.

A kültéri bejárati ajtó árak általában tartalmazzák a fa védelmét ellátó felületkezelést, mely megvédi az ajtó felületét az erős napsütéstől, csapadékoktól, valamint a lecsapódó párától. Ennek hiányában az ajtó elvetemedhet, használata pedig nehézkessé válhat.  Az védelem nélkül a hó vagy eső hatására az ajtó bepenészedhet. Vásárláskor a kültéri ajtó árak a legtöbb esetben tartalmazzák a felületkezelés költségeit, de mindenképpen érdemes erről előtte meggyőződni.

Az ajtó beépítés árak a munka elvégzésének idejét, a helyreállítást, valamint igény esetén a törmelék elszállítását is tartalmazhatja, így a megrendelőnek ezzel már nem kell foglalkoznia. A lépcsőházi bejárati ajtó árak, panel bejárati ajtó árak nem tartalmazzák az üvegezés költségét, mivel ezek az ajtók többnyire tömör kivitelűek. Ennek köszönhetően ezek a fa ajtó árak a panelházak, panellakások esetében alacsonyabbak, emellett nagyobb hangsúlyt is fektethetünk a szigetelésre, valamint az ajtó külső jegyeire.

A dupla bejárati ajtó árak számításánál a nagyobb mennyiségű faanyag, üvegezés, illetve egyéb kiegészítő határozza meg legfőképpen a költségeket. A dupla ajtók, parasztajtók két egymás mögé épített szárnyból, illetve szárny párból készülnek, így két illetve négy ajtószárnyra is szükség lehet. A kétszárnyú fa bejárati ajtó árak számításánál a két ajtószárny mérete, az üvegezés valamint a zárszerkezetek számítanak a legtöbbet.

Az alacsony, olcsó bejárati ajtó árak sok esetben nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, de ez nem minden esetben van így. Az ajtó alacsony ára gyakran egy korlátozott idejű akció miatt tűnik jóval alacsonyabbnak a hasonló termékeknél, de a megrendelés előtt minden esetben tisztázzuk, hogy a kifizetett összegbe mi is tartozik bele.

Bejárati ajtókról általában


A bejárati ajtók többféle méretben, kivitelben és formában készülhetnek, léteznek olcsó vagy drága példányok. Gyártásuk a többféle fafajta mellett műanyagból, acélból, valamint alumíniumból is történhet. Ezeknek a bejárati ajtóknak a gyártásakor a tartósság, valamint hang és hőszigetelés a fő szempont. A legtöbb épület esetében akár saját igényeink szerint kialakított ajtók is beépítésre kerülhetnek, ez alól többnyire csak a műemlékvédelem alatt álló épületek képeznek kivételt.

Bejárati ajtó akció


Egy-egy akciós bejárati ajtó kiválasztása során akár jelentős összeget is megspórolhatunk a felújításkor. Az akció mértéke és fajtája változó lehet, ezért mindenképpen érdemes körültekintőnek lenni. Az akció során lehetőségünk van az ajtó gyártásának lépései közül valamelyiket olcsóbban, vagy akár ajándékba is megkapni a megrendeléskor. Ablak, ajtó esetén gyakori, hogy akciós, vagy akár ajándék szúnyoghálót kapunk a kiválasztott nyílászáró mellé.

Fa bejárati ajtók beépítve

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.